Vekrakos
Spartorama | «Ανάπλαση της Κ. Παλαιολόγου: τα μεγάλα και ιδιαίτερα δημόσια έργα απαιτούν ιδιαίτερους χειρισμούς» από την Αναστασία Κανελλοπούλου

«Ανάπλαση της Κ. Παλαιολόγου: τα μεγάλα και ιδιαίτερα δημόσια έργα απαιτούν ιδιαίτερους χειρισμούς» από την Αναστασία Κανελλοπούλου

Spartorama 23/03/2023 Εκτύπωση Άρθρα Δημοτικά Κοινωνία Λακωνία Οικονομία
«Ανάπλαση της Κ. Παλαιολόγου: τα μεγάλα και ιδιαίτερα δημόσια έργα απαιτούν ιδιαίτερους χειρισμούς» από την Αναστασία Κανελλοπούλου
«Η πρότασή μας για την πρόσληψη project manager έγινε γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά τις αδυναμίες του Δήμου και των δημοτικών υπηρεσιών στο να συντονίσουν ένα τέτοιο έργο»

Στα τέλη Νοεμβρίου 2022 και εν όψει της έναρξης των εργασιών ανάπλασης της Κ. Παλαιολόγου, ζητήσαμε ως διοίκηση του Ινστιτούτου Σπάρτης από τον Εμπορικό Σύλλογο Σπάρτης μία συνάντηση σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης του έργου, λόγω της ιδιαιτερότητας και της σπουδαιότητας αυτής της παρέμβασης στο κέντρο της πόλης.

Πράγματι ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης κ. Παναγιώτης Φλώρος συγκάλεσε την σύσκεψη που του ζητήσαμε, στην οποία εκτός από τα μέλη του ΔΣ του Ινστιτούτου Σπάρτης παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι του ΔΣ της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Λακωνίας (ΟΕΒΕΛ) και εκπρόσωποι του ΔΣ του Συλλόγου Καταστημάτων Μαζικής Εστίασης στην Σπάρτη.

Ζητήσαμε να συζητήσουμε με τους παραπάνω εκπροσώπους, διότι θεωρήσαμε υποχρέωσή μας να συμβάλουμε ώστε να γίνει στην πόλη μας ένα έργο σωστό και με τις λιγότερες δυνατές αρνητικές επιπτώσεις στους επαγγελματίες κατά την διάρκεια υλοποίησής του.

Κατά την συζήτηση αυτό που προτείναμε και για το οποίο εξακολουθούμε να επιμένουμε, είναι η πρόσληψη ενός project manager για το συγκεκριμένο έργο ώστε οι επεμβάσεις να κινηθούν με μία ροή σύμφωνη με τις προβλεπόμενες από τις μελέτες και τα χρονοδιαγράμματα του έργου προϋποθέσεις. Συμφώνησαν όλοι ότι μία τέτοια επιλογή θα ήταν προς όφελος της διοίκησης και της διαχείρισης του έργου.

Στην συνέχεια την σκυτάλη πήρε η κ. Ζαχαράκη, Αντιδήμαρχος δημοσίων έργων, η οποία αν και ενημερώθηκε για την συζήτηση που είχαμε με τους φορείς στον Εμπορικό Σύλλογο, δεν θέλησε να καλέσει το Ινστιτούτο Σπάρτης στην σύσκεψη που ακολούθησε με πρωτοβουλία του Δήμου. Ποτέ δεν καταλάβαμε την άρνησή της σε βοήθεια για το συγκεκριμένο θέμα, αν και η ίδια έχει πλέον προφανέστατα κατανοήσει ότι τα πράγματα στην διαχείριση των δημοσίων έργων δεν είναι τόσο απλά.

Η πρότασή μας για την πρόσληψη project manager (διοικητή του έργου) έγινε γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά τις αδυναμίες του Δήμου και των δημοτικών υπηρεσιών στο να συντονίσουν ένα τέτοιο έργο. Η διοίκηση ενός δημόσιου έργου, που αποτελεί μια ξεχωριστή επιστημονική ειδικότητα, είναι απαραίτητη στο συγκεκριμένο έργο λόγω της πολυπλοκότητας του συντονισμού που απαιτείται για να τηρηθούν προδιαγραφές και χρονοδιαγράμματα χωρίς επιβάρυνση ούτε των πολιτών, ούτε των επαγγελματιών πέριξ του έργου, ούτε του εργολάβου και φυσικά ούτε του προϋπολογισμού του έργου.

Σε καμία περίπτωση δεν πιστεύουμε ότι η συγκρότηση μιας επιτροπής για την διαχείριση του έργου θα μπορέσει να είναι αποτελεσματική.

Για να γίνει πιο κατανοητή η πρότασή μας αρκεί να πούμε ότι ο διοικητής ενός έργου/project manager είναι το άτομο που έχει όλη την ευθύνη της οικονομικής και διοικητικής διαχείρισης του έργου, αναπτύσσει το πλάνο του έργου, ελέγχει, διορθώνει, και παρέχει εγκαίρως ακριβή στοιχεία μέτρησης προόδου του έργου, εποπτεύει και συντονίζει την ομάδα διαχείρισης του έργου μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο εμπρόθεσμα και εντός προϋπολογισμού.

Ειδικά ο άνθρωπος που θα αναλάβει την διοίκηση του έργου θα πρέπει από την μια πλευρά να αποσκοπεί στην διοικητική αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα του έργου ώστε να φτάσει έγκαιρα και σύμφωνα με τις μελέτες στο τέλος και από την άλλη να λειτουργεί με σκοπό την ικανοποίηση των επιθυμιών του κοινού.

Όποιος έχει την δυνατότητα να διαβάσει τις απαιτήσεις της μελέτης του έργου ανάπλασης της Κ. Παλαιολόγου θα καταλάβει γιατί ο Δήμος έχει ανάγκη από τις υπηρεσίες ενός τέτοιου εξωτερικού συνεργάτη. Παρά το γεγονός ότι η πρόσληψη ενός τέτοιου συνεργάτη από την αγορά εργασίας μπορεί να σημαίνει μεγαλύτερο λειτουργικό κόστος για τον Δήμο, στην πορεία θα αποδειχθεί περίτρανα ότι αυτό το κόστος θα εξαφανισθεί διότι το έργο θα πραγματοποιηθεί μέσα στα χρονοδιαγράμματά του και χωρίς υπερβάσεις στον προϋπολογισμό του.

Δεν μας άκουσαν και δεν θέλησαν να μας καλέσουν να τους πούμε την γνώμη μας και να αιτιολογήσουμε την πρότασή μας. Οι υπεύθυνοι αρνούνται πεισματικά να δεχθούν ότι δεν τα ξέρουν όλα.

Είναι ακόμα καιρός να αλλάξει ο δήμος τακτική και αν δεν το επιθυμεί η δημοτική αρχή, ας αναλάβει τις ευθύνες της και η αντιπολίτευση, η οποία ως πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου μπορεί να αφήσει στην άκρη την κριτική και να πάρει αποφάσεις για το έργο και για κάθε άλλη διαφαινόμενη αδυναμία εκ μέρους της δημοτικής αρχής και να διοικήσει τα του Δήμου εξαναγκάζοντας τον Δήμαρχο να υλοποιήσει τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.


Οδός Εμπόρων