Vekrakos
Spartorama | «Σπάρτη: Τι δήμο θέλουμε;» από τον Βαγγέλη Μητράκο

«Σπάρτη: Τι δήμο θέλουμε;» από τον Βαγγέλη Μητράκο

Ευάγγελος Μητράκος 04/10/2023 Εκτύπωση Άρθρα Δημοτικά Κοινωνία Πολιτική
«Σπάρτη: Τι δήμο θέλουμε;» από τον Βαγγέλη Μητράκο
Στη μνήμη των μελών της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΠΑΡΤΗΣ Λεωνίδα Κανέλλια και Γιώργου Λαμπρόπουλου

Για μια ακόμα φορά, με τους συνήθεις όρους και τις με τις ίδιες προϋποθέσεις, φτάνουν οι εκλογές στον δήμο Σπάρτης και θέτουν  (για μια ακόμα φορά) κρίσιμα διλήμματα:

  • Τι ρόλο θα πρέπει να παίξει η νέα δημοτική αρχή; Αυτόν του χειραγωγούμενου και εξαρτημένου κρατικού υπαλλήλου και απλού διαχειριστή των καταστάσεων ή αυτόν της ενεργητικής υπεράσπισης των συμφερόντων της κοινωνίας των πολιτών απέναντι σε κάθε εξουσία;
  • Ποια θα είναι η θέση της επόμενης δημοτικής αρχής; Δίπλα σ’ αυτούς που φέρουν ευθύνη για όσα συμβαίνουν σε βάρος του Λαού και του Τόπου ή δίπλα  στους χειμαζόμενο λαό και σ’ αυτούς που πιστεύουν ότι ένας άλλος δήμος, ένας άλλος κόσμος, είναι εφικτός;
  • Ο νέος (ή η νέα) δήμαρχος θα στηριχτεί στην ειλικρινή και αμφίδρομη συνεργασία και αλληλεγγύη με τους πολίτες και με τις ζωντανές δυνάμεις του δήμου, για μια άλλη, ριζικά διαφορετική, πορεία ή ως «δήμαρχος-άρχοντας» θα χειρίζεται τα τοπικά ζητήματα με το «κονκλάβιό του» μακριά από τους δημότες και τα προβλήματά τους;

Παρά το γεγονός ότι κατά τις τελευταίες 10ετίες άλλαξαν, πολλές φορές, τα πρόσωπα που διαχειρίστηκαν τις τύχες του δήμου Σπάρτης, η απογοήτευση για την εικόνα που αυτός παρουσιάζει διακατέχει το σύνολο, σχεδόν, των πολιτών. Πρόκειται για την εικόνα μιας πόλης που συνεχώς χάνει έδαφος απέναντι στις άλλες, ισοδύναμες μ’ αυτήν, πόλεις, μιας πόλης χωρίς ταυτότητα και χωρίς μέλλον, που διώχνει μακριά τα παιδιά της, ενός δήμου που βυθίζεται διαρκώς στα πολλά και οξυμένα προβλήματά του, ενός δήμου που βουλιάζει στο έλος της στασιμότητας και της υπανάπτυξης, αφού, τα πολλά και μεγάλα συγκριτικά του πλεονεκτήματα και οι δυνατότητες των ανθρώπων του, έμειναν αναξιοποίητα και ανεκμετάλλευτα από τις δημοτικές αρχές.

Η έλλειψη σχεδιασμού της ανάπτυξης, σε όλα τα επίπεδα, παράλληλα με τη συνεχή υποβάθμιση της ποιότητας ζωής και του περιβάλλοντος (φυσικού και αστικού) αποτελούν προϊόντα της αναποτελεσματικότητας των εκάστοτε δημοτικών αρχών, του πολιτικού ύφους και ήθους της εξουσίας, αλλά και του στρεβλού συστήματος διοίκησης που έχει παγιωθεί στον δήμο Σπάρτης.

Ο δήμος Σπάρτης έχει ανάγκη από μεγάλες και ριζικές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του, ώστε να υπάρξει δημοκρατία και ανάπτυξη, διαφάνεια σε ΟΛΑ και αποτελεσματικότητα στη λύση των προβλημάτων.

Μόνο με ριζική αλλαγή νοοτροπίας και πολιτικής μπορούν να αναζητηθούν οι τρόποι, οι πόροι και ο σχεδιασμός, που θα επιτρέψουν στο δήμο Σπάρτης να αξιοποιήσει τις δυνατότητές του και να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες του και τις ευθύνες.

Μόνο με ριζική αλλαγή νοοτροπίας και πολιτικής μπορεί ο δήμος Σπάρτης να γίνει φορέας μιας αυτοδύναμης και ισομερούς κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης.

Μόνο με ριζική αλλαγή νοοτροπίας και πολιτικής μπορεί ο δήμος Σπάρτης να γίνει πόλος συσπείρωσης των πολιτών γύρω από τα τοπικά προβλήματα με τελικό σκοπό την αντιμετώπιση και τη λύση τους.

Η δημοτική αρχή Σπάρτης χρειάζεται, επιτέλους, ένα στρατηγικό όραμα για τον δήμο, για την πραγμάτωση του οποίου θα συγκροτήσει ένα επεξεργασμένο - τεκμηριωμένο σχέδιο και μια ρεαλιστική στρατηγική, με βήματα συγκεκριμένα. Ένα σχέδιο και μια στρατηγική που θα αντιμετωπίζει ισότιμα το αστικό κέντρο, τις συνοικίες, τις γειτονιές και τα χωριά, χωρίς να δημιουργεί «παιδιά και αποπαίδια».

Οι πολίτες της Σπάρτης και του δήμου θέλουν ένα δημοτικό συμβούλιο δημοκρατικού και τεκμηριωμένου διαλόγου, όπου εκείνο που θα επικυρώνεται, κάθε φορά, θα είναι οι αποφάσεις και η εκφρασμένη βούληση των πολιτών.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι επίκαιρη η πεποίθηση ότι ΔΕΝ αρκούν απλά οι αλλαγές μόνο στα πρόσωπα, αλλά απαιτείται αλλαγή και στις αντιλήψεις και στις ακολουθούμενες πρακτικές και πολιτικές, ώστε να μπει, επιτέλους, η Σπάρτη και τα δημοτικά της διαμερίσματα σε μια πορεία ανάπτυξης και προόδου.

Φαίνεται, όμως, ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί όσο οι πολίτες  είναι βυθισμένοι στην πολιτική νιρβάνα της αναμονής ενός «Μεσσία», που διαρκώς έρχεται αλλά ποτέ δεν φτάνει, όσο μοιρολατρικά  αναμένουν λύσεις από «τα πάνω» (από τα πρόσωπα, τα κόμματα, τα συμφέροντα και τους μηχανισμούς) κι όχι από τη δική τους δυναμική ενεργοποίηση, που θα τους αναδείξει σε πρωταγωνιστές των εξελίξεων στο δήμο της Σπάρτης.

Όταν το 2013, η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ  ΣΠΑΡΤΗΣ, ύστερα από 8 χρόνια συνεχούς παρουσίας και γόνιμης δράσης, «κατέβασε» προς τους πολίτες μια καθαρή και ειλικρινή πρόταση συγκρότησης ενός ψηφοδελτίου των πολιτών, με γνήσιες και αμεσο-δημοκρατικές διαδικασίες βάσης, χωρίς αρχηγούς και χωρίς προαπαιτούμενα, εισέπραξε ηχηρή αδιαφορία από την τοπική κοινωνία και … το έργο έλαβε τέλος.

Για πάντα; Ο χρόνος θα δείξει.

Το ερώτημα που έβαλε, τότε, στον επίλογο της πρόσκλησής της, η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΠΑΡΤΗΣ, θα παραμένει ανοιχτό, όσο θα καρτερά την απάντησή του:

ΑΝ ΟΧΙ ΤΩΡΑ… ΠΟΤΕ;

ΑΝ ΟΧΙ ΕΜΕΙΣ… ΠΟΙΟΙ;


Σπάρτη 4-10-2023
Βαγγέλης Μητράκος


Οδός Εμπόρων