Vekrakos
Spartorama | Μια Ακόμα Αισχρή Διαστρέβλωση του Κλέους της Αρχαίας Σπάρτης, με Σκοπό το Κέρδος(;)

Μια Ακόμα Αισχρή Διαστρέβλωση του Κλέους της Αρχαίας Σπάρτης, με Σκοπό το Κέρδος(;)

Ν.Μ. 21/01/2024 Εκτύπωση Άρθρα Δημοτικά Ιστορία Κοινωνία
Μια Ακόμα Αισχρή Διαστρέβλωση του Κλέους της Αρχαίας Σπάρτης, με Σκοπό το Κέρδος(;)
Ως πότε ως Σπαρτιάτες -όσοι τουλάχιστον δεν επικροτούμε την εκμετάλλευση - θα παραμένουμε σιωπηλοί;

Την περίοδο των περασμένων εορτών η Εταιρεία Σπαρτιατικών Σπουδών διενήργησε διαγωνισμό που έδινε τη δυνατότητα σε δύο τυχερές/-ούς να κερδίσουν φέτος τα Χριστούγεννα το βιβλίο "ΤΡΕΙΣ" του Kieron Gillen.

Διάβασα στο σχετικό άρθρο: «364 π.χ. Μετά από έναν αιώνα ηγεμονίας, η Σπάρτη καταρρέει. Μια σφαγή αθώων ειλώτων εξελίσσεται σε ένα κυνήγι που θα μπορούσε να σημάνει το τέλος αυτής της στρατιωτικής κοινωνίας. Τρεις δούλοι τρέχουν για να σωθούν. Στα χνάρια τους τριακόσιοι από τους Σπαρτιάτες αφέντες τους. Έχουν άραγε ελπίδα να επιβιώσουν απέναντι στους σπουδαιότερους πολεμιστές που γνώρισε ποτέ ο κόσμος;»

Μου κίνησε αμέσως την περιέργεια και το παρήγγειλα στο Βιβλιοπωλείο «Πολιτεία».

Πρόκειται για ένα comic book, ανάλογο με αυτό των «300» για την κινηματογραφική μεταφορά του οποίου επαιρόμεθα ως Σπαρτιάτες, αφού μας έκανε διάσημους σε όλο τον κόσμο και έδωσε την δυνατότητα στον ευφυή Joe Sena να βγάζει τόνους χρημάτων στο όνομα της Σπάρτης μέσω του “Spartan Race”.

Η ιδέα είναι απλή. Καλά, ο 300 θυσιάστηκαν στις Θερμοπύλες. Γιατί να μην βάλουμε άλλους 300 να κυνηγάνε  τρεις είλωτες για να τους σκοτώσουν. Ο δε τίτλος να είναι «3» σε αντιδιαστολή με τους «300» μήπως και καταφέρουμε να πουλήσουμε κάτι. Άντε μήπως και ιδρύσουμε το “Helot Race” και βγάλουμε κι εμείς κανένα Ευρώ.

Το στυλ του «βιβλίου» -σκοτεινά σκίτσα που για μένα συνιστούν ευθεία προσβολή στην αισθητική μου- θυμίζει τα μοντέρνα διαδικτυακά παιχνίδια με συνεχείς φόνους και σκοτωμούς και με βασικό χρώμα το κόκκινο για να συνηθίζει το μάτι μας στο αίμα. Αλλοπρόσαλλες εικόνες, αλλοπρόσαλλες αναφορές στη παλιά «Σπάρτη της ακμής», διαστρέβλωση λόγων, αξιών και ιστορίας. Ένα πόνημα για ηλιθίους, μια απόλυτη κορύφωση της δικτατορίας του νοήματος. Δεν βγαίνει νόημα. όπως δεν βγαίνει νόημα και σε πολλά από τα βιβλία Δημοτικού και Γυμνασίου της χώρας μας.

Σεβόμενος το IQ μου και μη θέλοντας να το μειώσω άλλο, αρνήθηκα να το διαβάσω μέχρι τέλους, άρα δεν μπορώ να σας πω τι απέγιναν οι τρεις είλωτες εναντίον των οποίων η Σπάρτη απέστειλε τριακόσιους από του ομοίους της για να τους κυνηγήσει. Ελπίζω να είναι καλά εκεί που είναι!

Παραμένει για μένα μυστήριο γιατί η Εταιρεία Σπαρτιατικών Σπουδών επέλεξε το συγκεκριμένο «βιβλίο» για να δωρίσει μέσω διαγωνισμού, προφανώς σε παιδιά αφού πρόκειται περί κόμικ και παραμυθιού. Μπορείτε να πληροφορηθείτε ποια είναι η εταιρεία Σπαρτιατικών Σπουδών από το site της.

Διαβάζω στο site τους: «Η δράση της συνίσταται στην έρευνα, μελέτη, επικοινωνία και παρέμβαση σε θέματα που αφορούν το ιστορικό παρελθόν και την πολιτιστική κληρονομιά της Σπάρτης και της ευρύτερης περιοχής, είτε αυτοτελώς, είτε μέσα από το συντονισμό δράσεων, γνώσεων και πόρων με άλλους φορείς με κοινό σκοπό». Το δε Διοικητικό Συμβούλιο αποτελείται από νέους επιστήμονες με πολλά προσόντα σε διάφορα επιστημονικά πεδία.

Το ερώτημα παραμένει: Ως πότε ως Σπαρτιάτες -όσοι τουλάχιστον δεν επικροτούμε την εκμετάλλευση- θα παραμένουμε σιωπηλοί σε αυτές τις θρασύτατες αισχρές απόπειρες διαστρέβλωσης και εκμετάλλευσης του κλέους των προγόνων μας;

Αλλά θα μου πείτε, μάλλον βαυκαλίζομαι. Το μόνο που έχω να θυμηθώ είναι τον κ. Χρήστο Πλειώτα ο οποίος απεσταλμένος της διοίκησης Βολιώτη κυνηγούσε τον Αμερικανό καρτουνίστα Frank Miller -δημιουργό του καρτούν "300"- στην Θεσσαλονίκη για να τον τιμήσει ως επίτιμο δημότη της πόλης (βλέπε και άρθρο εδώ).


Σας παραθέτω μερικά δείγματα από το βιβλίο για να έχετε μια γεύση.



Οι είλωτες έχουν πετσοκόψει έναν Σπαρτιάτη



300 όμοιοι κυνηγούν τρεις κακομοίρηδες είλωτες να τους σφάξουν (ναι υπάρχει μια γυναίκα)



Οι Σπαρτιάτες έχουν τιμωρήσει του είλωτες



Ένας είλωτας σκοτώνει έναν Σπαρτιάτη πολεμιστή



Ο είλωτας και η γλώσσα του (κάτι για τα παιδιά μας που θα διαβάσουν το καρτούν)  


N. M.


Οδός Εμπόρων