Vekrakos
Spartorama | Μαργαρίτα Σπυριδάκου: «Υγεία: Ώρα Μηδέν στη Λακωνία»

Μαργαρίτα Σπυριδάκου: «Υγεία: Ώρα Μηδέν στη Λακωνία»

Spartorama 16/06/2024 Εκτύπωση Άρθρα Κοινωνία Πολιτική Υγεία
Μαργαρίτα Σπυριδάκου: «Υγεία: Ώρα Μηδέν στη Λακωνία»
Ας μη γελιόμαστε, οι γιατροί δεν είναι ορντινάντσες κανενός. Ασκούν λειτούργημα αλλά δεν έχουν απεριόριστες αντοχές.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Πρωθυπουργός μας  είπε ότι ο καταποντισμός των ποσοστών της ΝΔ στις πρόσφατες εκλογές οφειλόταν στη δυσαρέσκεια των πολιτών σχετικά με το νομοσχέδιο για το γάμο ομόφυλων.

Διαφωνώ κάθετα!

Οφειλόταν σε ένα ποσοστό και σ’αυτό και πολύ καλώς αφού οι Έλληνες επιδεικνύουμε ακόμα αντανακλαστικά και αντιδρούμε στην κατάλυση των παραδοσιακών αξιών και των θεσμών που χαρακτηρίζουν την ελληνική κοινωνία και οικογένεια.

Στο μεγαλύτερο όμως μέρος της, η πτώση στα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος, οφείλεται στην αδιαφορία των στελεχών της Κυβέρνησης να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τη δυσβάστακτη ακρίβεια και την καταρράκωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας που οδηγεί σε τεράστια ανασφάλεια το μέσο Έλληνα όσον αφορά την περίθαλψη του. 

Προς τι οι επενδυτικές βαθμίδες και οι κομπασμοί ότι η οικονομία «τρέχει με χίλια», όταν η  δημόσια υγεία αυτή τη στιγμή είναι σε χειρότερη κατάσταση από την εποχή των μνημονίων. Λεφτά βέβαια υπάρχουν αλλά όχι για την Υγεία του κοσμάκη . Υπάρχουν για τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ που παρέχουν αφειδώς υποστήριξη στην Κυβέρνηση, για απευθείας αναθέσεις σε ημέτερους , για κάτι ψεύτο-επιδόματα τύπου pass για διακοπές ώστε να συλλεχθούν ψηφαλάκια , για Golden Boys αλλά οι γιατροί και νοσηλευτές πρέπει να δουλεύουν με πενιχρούς μισθούς ως άλλοι σκλάβοι που τραβούν κουπί σε γαλέρα.

Στο θέμα μας λοιπόν σχετικά με την αποψίλωση των Κέντρων Υγείας και του Νοσοκομείου Μολάων από γιατρούς ώστε να λειτουργεί το Νοσοκομείο Σπάρτης.

 Υπάρχει κανείς που δε θέλει να λειτουργεί; Ασφαλώς όχι και να βάλουμε όλοι πλάτη αλλά όταν λέμε όλοι να εννοούμε όλοι! Από τις διοικήσεις, το προσωπικό, τους νοσηλευτές και τους γιατρούς που υπηρετούν τη δημόσια υγεία στη Λακωνία. 

Οι γιατροί των Μολάων διαβεβαιώνουν ότι καταβάλουν κάθε προσπάθεια με εξαντλητικές εφημερίες για να καλύψουν τα κενά στη Σπάρτη. Δε γίνεται όμως να εγκαταλείψουν στην τύχη του το Νοσοκομείο Μολάων σε μια περιοχή: 

  • που ειναι τουριστική αφού το καλοκαίρι η Νοσηλευτική Μονάδα Μολάων καλύπτει  Νεάπολη, Ελαφόνησο ακόμα και Κύθηρα.
  • που έχει το οδικό δίκτυο που έχει (κάθε 50-100 χιλιόμετρα είπε ο κ Σκαντζός σε προσφατη συνεδρίας του ΠεΣυ ότι δε μπορούμε να έχουμε νοσοκομεία. Αυτό θα ίσχυε  αν οδηγούσαμε  στις autobahn της Γερμανίας, αφήστε που  με αυτή τη λογική δε θα έπρεπε να έχει Νοσοκομείο η Κατερίνη ούτε η Λάρισα καθώς απέχουν μισή και μια ώρα από Θεσσαλονίκη αντίστοιχα) 
  • τέλος μια περιοχή που φιλοξενεί χιλιάδες εργάτες γης όπου η ΝΜ Μολάων επιφορτίζεται και με τον πληθυσμό που θα απευθυνόταν κανονικά στο κέντρο Υγείας Βλαχιώτη που επίσης έχει αποδυναμωθεί.

Την ίδια προσπάθεια  ασφαλώς οφείλουν να καταβάλουν και όλοι οι γιατροί της Σπάρτης με επιπλέον εφημερίες και δε γνωρίζω προσωπικά αλλά υποθέτω ότι το κάνουν.

Η διοίκηση πάλι της Σπάρτης οφείλει να μεριμνά για προσλήψεις στο Νοσοκομείο Σπάρτης  με προκήρυξη μόνιμων θέσεων. 

Με απόφαση του το Δ.Σ.  ΓΝ Λακωνίας,  καθ΄ υπόδειξη της Διοικήτριας , αναφέρει και παραδέχεται  εν ολίγοις ότι παραιτήθηκαν  σε τέσσερα χρόνια 6 ορθοπαιδικοί, επικουρικοί,  χωρίς καμία μόνιμη προκήρυξη για ορθοπαιδικό  στο ενδιάμεσο και ζητά να καλύψουν τα κενά οι δυο ορθοπαιδικοί των Μολάων. Έχει γίνει μόνο μία προκήρυξη παλιότερα για ορθοπαιδικό αλλά για τα ΤΕΠ, η οποία  κηρύχθηκε άγονη.

Μόλις τώρα τελευταία  λήφθηκε απόφαση του ΔΣ, επιτέλους, να προκηρυχθεί θέση ορθοπαιδικού και μέχρι αυτή να πληρωθεί  τα κενά να καλύπτονται από τους ορθοπαιδικούς των Μολάων. 

Παρόμοιες καταστάσεις, βέβαια, επικρατούν  με όλες τις ειδικότητες.

Ας μη γελιόμαστε, οι γιατροί δεν είναι ορντινάντσες κανενός. Ασκούν  λειτούργημα αλλά δεν έχουν απεριόριστες αντοχές. Αν τους εξουθενώνουν ή τους απαξιώνουν θα αναγκάζονται να εγκαταλείπουν και χαμένες θα είναι οι τοπικές κοινωνίες. Δεν υπάρχουν ούτε πολίτες, ούτε επιστήμονες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας. Η μονομέρεια στην αντιμετώπιση ενός προβλήματος οδηγεί αναπόφευκτα σε συγκρούσεις. Ας σκύψουμε όλοι πάνω στο πρόβλημα μήπως μπορέσουμε να το λύσουμε αν και είναι δύσκολο όπως εξελίσσονται τα πράγματα. 

Ας ληφθεί πρωτοβουλία από τον Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας να συζητηθούν τα θέματα με όλους τους εμπλεκόμενους παρουσία και των θεσμικών εκπροσώπων της Λακωνίας ώστε να ακουστούν όλες οι απόψεις.

Τέλος σε αυτό που ακούστηκε τις προάλλες από κάποιους ότι δεν έρχονται γιατροί στη Σπάρτη γιατί δεν έχει θάλασσα, έχω να πω ότι και τα Τρίκαλα δεν έχουν θάλασσα αλλά έχουν αιρετούς, Δημάρχους και Διοικητές νοσοκομείων που μεριμνούν για τη δημόσια υγεία εκτός των άλλων.

 

 

Μαργαρίτα Σπυριδάκου

Περιφερειακή Σύμβουλος Λακωνίας
  


Οδός Εμπόρων