Vekrakos
Spartorama | «Ο Ιερός Ναός Α. Νίκωνος Σπάρτης», από τον Βαγγέλη Μητράκο

«Ο Ιερός Ναός Α. Νίκωνος Σπάρτης», από τον Βαγγέλη Μητράκο

Ευάγγελος Μητράκος 28/11/2019 Εκτύπωση Άρθρα Δημοτικά Ιστορία
«Ο Ιερός Ναός Α. Νίκωνος Σπάρτης», από τον Βαγγέλη Μητράκο
Πρόκειται για εντυπωσιακό Ναό, σε ρυθμό τρίκλιτης Βασιλικής, που παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με το Ναό Α. Δημητρίου Θεσσαλονίκης
Οδός Εμπόρων

Θεμελιώθηκε στα 1929, σε οικόπεδο του κέντρου της Σπάρτης (ΒΑ του Μουσείου) επί Μητροπολίτου Γερμανού Τρωιάνου, πάνω σε σχέδιο του αρχιτέκτονα, καθηγητή της Αρχαιολογίας και Ακαδημαϊκού Αναστασίου Ορλάνδου. Αφού έγινε η ανύψωση μέχρι το δάπεδο η ανοικοδόμηση σταμάτησε. Ξανάρχισε στο τέλος της δεκαετίας του 1940, επί  Μητροπολίτου Διονυσίου Δάφνου, διακόπηκε ξανά και συνεχίστηκε το 1953, με βάση νέο σχέδιο του Αναστασίου Ορλάνδου πάνω στην αρχική αρχιτεκτονική μελέτη που είχε συντάξει ο ίδιος περί το 1928.  Στις 24 Απριλίου 1954, αφού πρώτα κατεδαφίστηκε το μικρό εκκλησάκι του Αγίου που είχε χτιστεί το 1900 και βρισκόταν δίπλα στο νέο ναό, έγιναν τα εγκαίνια μεγαλοπρεπώς με την παρουσία του τότε Βασιλέως Παύλου και της βασιλικής οικογένειας.

Πρόκειται για εντυπωσιακό Ναό, σε ρυθμό τρίκλιτης Βασιλικής, που παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με το Ναό Α. Δημητρίου Θεσσαλονίκης.

Ο μεγαλοπρεπής Ιερός Ναός του Πολιούχου Αγίου της Σπάρτης αγιογραφήθηκε κατά τα έτη 1963-1966 από ένα σημαντικό αγιογράφο - ζωγράφο, τον Μαυρικάκη Ευάγγελο του Θεοδώρου, ο οποίος καταγόταν από τη Σύρο, αλλά έζησε και δημιούργησε επί πολλά χρόνια στη Σπάρτη. Μαζί με τον Μαυρικάκη εργάστηκε και ο μαθητής του, ο αξέχαστος σημαντικός ζωγράφος – αγιογράφος της Σπάρτης Βαγγέλης Δημητρίου αλλά και άλλοι βοηθοί, για τους οποίους ο Μαυρικάκης έκρινε ότι είχαν τα προσόντα και τις δυνατότητες να εργαστούν μαζί του σ’ αυτό το σημαντικό έργο.

 

27-11-2019
Βαγγέλης  Μητράκος









  



Οδός Εμπόρων