Vekrakos
Spartorama | Η παρέμβαση του Σεβ. Μητροπολίτη μας στην Ιεραρχία της Εκκλησίας για το θέμα του γάμου μεταξύ ομοφύλων

Η παρέμβαση του Σεβ. Μητροπολίτη μας στην Ιεραρχία της Εκκλησίας για το θέμα του γάμου μεταξύ ομοφύλων

Spartorama 26/01/2024 Εκτύπωση Δημοτικά Εκκλησία Κοινωνία Παιδεία Πολιτισμός Φιλοσοφία
Η παρέμβαση του Σεβ. Μητροπολίτη μας στην Ιεραρχία της Εκκλησίας για το θέμα του γάμου μεταξύ ομοφύλων
Nα φωνάξουμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας ότι το Νομοσχέδιο αυτό είναι αντιευαγγελικό και γι΄αυτό «πειθαρχείν δεί Θεώ μάλλον ή ανθρώποις»

Μακαριώτατε, άγιε Πρόεδρε, 

Σεβασμιώτατοι άγιοι Πατέρες και εν Χριστώ Αδελφοί, 

Ευρισκόμεθα στην πιο κρίσιμη στιγμή της ιστορίας μας, της πορείας της Εκκλησίας μας και του Έθνους μας. Υπέρ-επερίσσευσε στις μέρες μας η ανομία. Παρατηρούμε μια αντιστροφή των αξιών και μια διαστροφή της Ευαγγελικής Διδασκαλίας. 

Εμείς, όμως, «ένα Θεόν υμνείν μεμαθήκαμεν». Αυτός ο αληθινός Θεός μας είναι «χθες και σήμερον ο αυτός και εις τους αιώνας». Η διδασκαλία του, αποθησαυρισμένη στο αθάνατο Βιβλίο της ζωής, δηλαδή στην Αγία Γραφή, έχει αιώνιο κύρος και συνεχή εκπληκτική επικαιρότητα. 

Εμείς ούτε άλλο ευαγγέλιο μπορούμε να γράψουμε, ούτε το υπάρχον, επί δύο χιλιάδες χρόνια, να διαστρέψουμε. Για μας τους κληρικούς και για το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας μας είναι μονόδρομος η εφαρμογή του. 

Η Πολιτεία πρόκειται να φέρει στη Βουλή των Ελλήνων προς ψήφιση ένα Νομοσχέδιο που είναι τελείως αντίθετο με τη διδασκαλία της Εκκλησίας μας, προσβάλλει την εθνική και την ανθρώπινη αξιοπρέπειά μας και αποτελεί βόμβα μεγατόνων για την ελληνορθόδοξη οικογένεια. Επ΄ουδενί μπορούμε να συμφωνήσουμε ως ποιμαίνουσα Εκκλησία, αφού είναι αντίθετο με την ελληνορθόδοξη παράδοσή μας και προπάντων με τη διδασκαλία της Αγίας Γραφής, που είναι ο Καταστατικός μας Χάρτης. Κάθε Νομοσχέδιο που δε συμφωνεί με το Σύνταγμά μας, οι βουλευτές μας το χαρακτηρίζουν αντισυνταγματικό, το προσβάλλουν και το ακυρώνουν. Και εμείς θα πρέπει έτσι να χαρακτηρίσουμε το εν λόγω φρικτό Νομοσχέδιο, που καθιερώνει γάμο μεταξύ ομοφύλων, και να φωνάξουμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας ότι το Νομοσχέδιο αυτό είναι αντιευαγγελικό και γι΄αυτό «πειθαρχείν δεί Θεώ μάλλον ή ανθρώποις».

Κατά τρεις τρόπους ο άνθρωπος αμαρτάνει. Ο πρώτος είναι γνωστός τοις πάσι, αφού «πολλά πταίομεν άπαντες». Αναστατώνει η αμαρτία ολόκληρο τον ψυχοσωματικό κόσμο. Χάνει ο άνθρωπος την ηρεμία του, έχει λύπη, γιατί ο Θεός του λείπει, και γίνεται στη ζωή του και εντός του αυτό που δραματικά περιγράφει ο εμπνευσμένος ψαλμωδός «Ουκ έστιν ειρήνην εν τοις οστέοις μου από προσώπου των αμαρτιών μου». Η λύτρωσή του είναι η συναίσθηση του σφάλματός του και η εξομολόγησή του, γιατί ο ναυαγοσώστης Θεός δε θέλει τον άνθρωπο ναυαγό, αλλά σεσωσμένο παιδί του στη Βασιλεία Του. Ο δεύτερος τρόπος είναι αυτός που τον κάνει αδιάντροπο και δε διστάζει να αμαρτάνει δημοσίως χωρίς να υπολογίζει τίποτε και κανέναν. Υπάρχει, όμως, και ένας τρίτος τρόπος, που είναι τρισχειρότερος από τους δύο προηγουμένους. Παραβαίνει τον Νόμο του Θεού και ΑΠΑΙΤΕΙ από τους άλλους να τον χειροκροτήσουν. Εκεί φθάσαμε σήμερα. 

Εμείς, βέβαια, δε θα χειροκροτήσουμε αυτούς που τέτοια πρεσβεύουν και που προσπαθούν να τα επιβάλουν στην αιματοβαμμένη ορθόδοξη Πατρίδα μας. Εμείς τα χειροκροτήματα θα τα προσφέρουμε στους έντιμους χριστιανούς γονείς και στους ευλογημένους νέους μας, που έκαναν ή ετοιμάζονται να κάνουν σωστό γάμο και να δημιουργήσουν οικογένειες σαν αυτές από τις οποίες προήλθαν και πιστεύουν χωρίς αμφιταλαντεύσεις σε Εκείνον που είναι «του Μυστικού Γάμου ιερουργός και του σωματικού νομοθέτης». 

Εμείς διδαχθήκαμε από τους Μεγάλους Πατέρες της Εκκλησίας να μη μισούμε κανέναν παρά μόνον την αμαρτία. Όμως, διδαχθήκαμε να μη διστάζουμε να λέμε την αλήθεια, που είναι του Θεού, και να ενημερώνουμε χωρίς καμιά εμπάθεια τους πολιτικούς μας και τον ευσεβή λαό μας. Γι΄αυτό λέμε σήμερα: «Κύριε Πρωθυπουργέ, κύριοι Υπουργοί, κύριοι Βουλευτές, είσθε ελεύθεροι να αποφασίζετε αυτό που θέλετε και αυτό που σας εκφράζει. Όμως, αυτό το  Νομοσχέδιο σας παρακαλούμε να μην το ψηφίσετε, γιατί δεν πρέπει. Γιατί είναι αντίθετο από το θέλημα του Θεού και από τη φυσιολογία του ανθρώπου. Γιατί θα έχει άμεσες και ολέθριες επιπτώσεις στη ζωή μας. Η επιστήμη μας συμβουλεύει, ότι τα ίδια αίτια φέρουν τα ίδια αποτελέσματα διαχρονικά. Διαβάστε την ιστορία του Ισραηλιτικού λαού και διδαχθείτε από τις περιπέτειές του!».

 

†Ο Μονεμβασίας και Σπάρτης ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ


Οδός Εμπόρων